Close Menu
Testament opstellen

Testament opstellen

Als u allerlei zaken wilt regelen voor als u er straks niet meer bent, kunt u een testament opstellen. In uw testament kunt u bijvoorbeeld uw wensen ten aanzien van de begrafenis vastleggen of bepalen wie de voogdij krijgt over uw kinderen als u komt te overlijden. Ook kunt u een testament opstellen om bepaalde erfgenamen te benoemen en precies vast te leggen wat u aan wie nalaat. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen dat u een deel van uw vermogen nalaat aan een verre neef of een goed doel.

De notaris kan voor u een testament opstellen. Na het opmaken en ondertekenen van het testament, krijgt u zelf een kopie mee naar huis. De notaris zorgt er vervolgens voor dat het testament wordt geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Op deze manier is het voor uw nabestaanden altijd na te gaan of, en zo ja bij welke notaris u een testament heeft laten opstellen.

Een codicil als alternatief voor testament opstellen? 

Een codicil is een laatste wilsbeschikking, waarin u een aantal zaken kunt regelen voor na uw overlijden, zonder dat daar een notarieel testament voor nodig is. U kunt echter maar een beperkt aantal zaken regelen in een codicil:

  • Uw wensen ten aanzien van hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien;
  • Aan wie u roerende goederen zoals kleding, meubels en juwelen wilt nalaten.

Onroerende goederen, geld  en kunstvoorwerpen kunt u niet met een codicil aan iemand nalaten: hiervoor moet u een testament opstellen. Ook als u een executeur wilt aanwijzen hebt u een testament nodig. Een codicil moet altijd handgeschreven zijn en voorzien van een datum en handtekening. Als u het codicil wilt aanpassen, kunt u het eenvoudigweg verscheuren en een nieuwe schrijven.

Wat laat u aan wie na? 

Een belangrijke reden om een testament op te stellen is om precies vast te leggen wat u aan wie wilt nalaten. Zonder testament heeft u hier geen zeggenschap over en worden uw bezittingen na uw overlijden verdeeld volgens het wettelijk erfrecht. Laat u een testament opstellen, denk dan eerst goed na over wie u als erfgenamen wilt benoemen: dit is een belangrijke beslissing. Zorg er ook voor dat alle gegevens van uw erfgenamen juist in het testament worden vermeld. Als u bijvoorbeeld geld wilt nalaten aan een goed doel, laat in het testament dan de juiste en volledige naam- en adresgegevens opnemen inclusief het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel.

Wat kost een testament opstellen? 

De kosten voor een testament opstellen hangen af van de hoeveelheid zaken die u in uw testament wilt regelen en de ingewikkeldheid daarvan. Een gemiddeld, eenvoudig testament opstellen kost zo’n paar honderd euro. U kunt alleen bij de notaris een testament laten opstellen. Prijzen van een testament kunnen flink uiteenlopen tussen verschillende notarissen, maar via internet kunt u eenvoudig notarissen met elkaar vergelijken en de goedkoopste bij u in de buurt uitkiezen.