Close Menu
Codicil

Codicil

Als u sommige van uw bezittingen graag wilt nalaten aan bepaalde personen, hoeft u dit niet per se in een testament vast te laten leggen. Dit kan namelijk ook in een codicil. Een codicil is pas rechtsgeldig als het met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend is. Bovendien kunnen er in beginsel alleen kleding, juwelen en meubelstukken in worden opgenomen. Deze goederen moeten duidelijk en afzonderlijk beschreven worden, zodat meteen duidelijk wordt om welk kastje of welke ketting het gaat. Ook kunt u in een codicil instructies over de begrafenis of crematie vastleggen.

Het voordeel van een codicil is dat het makkelijk gewijzigd kan worden. Hier is geen notaris voor nodig, u verscheurt gewoon het papier en schrijft een nieuw codicil. Het nadeel van een codicil is dat het slechts voor bepaalde goederen geldig is en bovendien fraudegevoelig. Kortom: de effectiviteit van een codicil is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de eerste vinder.

Let op: kunstvoorwerpen en/of schilderijen mogen niet in een codicil vergeven worden. Dit geldt uiteraard ook voor geld en onroerend goed. Verder is het onder het nieuwe erfrecht niet meer toegestaan om een executeur aan te wijzen in uw codicil.